Ocaklar, Balıkesir ili Erdek ilçesine bağlı bir mahalledir. Erdek’e yakınlığıyla, pırıl pırıl denizi, mavi bayraklı plajı ve güleryüzlü insanlarıyla tanınan ünlü mesire yeri ve beldesidir. Erdek’in 5 km kadar kuzeyinde, 2.365 nüfuslu turistik bir mahallesidir.
“Ocaklar” adını, beldenin dağlık kısımlarında bulunan granit taş ocaklarından alır.

Belde denizi nedeniyle yaz sezonunda büyük bir hareketlilik kazanır. Sahil şeridinde havuzlu lüks oteller, et – balık restaurantları, fast foodlar, çay bahçeleri, eğlence mekânları, hediyelik eşya dükkanları, marketler ve çay bahçeleri bulunur.  Merkezinde ise giyimden, yiyeceğe, züccaciyeden, eczaneye kısaca tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işyerleri bulunmaktadır. Ulaşım, yaz sezonunda 15 dakikada bir, kışın da saat başı olmak üzere, Erdek minibüsleriyle sağlanır. Ekonomi çoğunlukla; zeytincilik, balıkçılık ve turizme dayanır. 1924 ten önce Rumların yaşadığı köy, Gonia adıyla bilinir.

Eşine az rastlanan güzellikte kumsalı ve denizinin çekiciliği ile yaz sezonunda büyük bir hareketlilik kazanan Ocaklar’da yıllık ortalama sıcaklık 15 derece. En sıcak ay Temmuz olup, sıcaklık ortalama 25-28 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklıkların çok fazla olmaması Ocaklar’ı yaşanacak ideal yerler arasına sokuyor.

Hakim rüzgarın poyraz olması nedeniyle deniz kıyısı oldukça sakin. Altın ışıltılı kumlarla kaplı 3.2 kilometrelik sahiliyle, sığ ve sakin deniziyle Ocaklar’ın eşsiz güzelliklerini yaşamalısınız.

Çevrede sanayi tesislerinin olmaması ve karadan denize esen poyrazın sahili süpürerek denizde oluşabilecek doğal kirlenmeleri de alıp götürmesi denizinin temiz olmasını sağlıyor. Sığlığı sayesinde yüzme bilmeyenlerin bile rahatça denize girebildikleri koyda, her türlü su spor aktiviteleride yapılmaktadır. Denizi rüzgar sörfü ve amatör olta balıkçılığı için de uygundur.

Nereler Gezilir ?

– Ocaklar, Çuğra, Narlı. 
– Kyzikos Antik Kenti.
– Seyitgazi Tepesi.
– Avşa, Marmara, Zeytinli, Paşalimanı Adaları
Neler Yapılır? 
– Ocaklar ve çevresindeki plajlarda serinlemek, güneşlenmek.
– Tekne turu
– Doğa yürüyüşü
– Su sporları
erdek ocaklar otelleri
erdek ocaklar otelleri

Nerede Denize Girilir ? 

Ocaklar’ın mavi bayraklı plajı başta olmak üzere farklı yerler gezmek isteyenler Narlı, Çuğra, Erdek, Turanköy plajlarınıda tercih edebilirler.
Ne Yenir Ne İçilir? 
Yemek seçeneklerinin çoğunlukla merkeze yakın bulunduğu Ocaklar’da, tüm balık ve deniz ürünlerini yiyebilmeniz mümkün.
Ne Zaman Gidilir ? 
Ocaklar, deniz kenarındaki konumu ve Kapıdağ kıyısındaki plajıyla yaz dönemi ziyaretçisi artan bir bölge. Yaz aylarında serinleyip, güneşlenmek dışında su sporlarının yapılabildiği ve tekne turlarının düzenlenebildiği Ocaklar’a Mayıs ve Eylül ayları arasında gidilebilir.

Nasıl Gidilir ? 

Kapıdağ Yarımadası’nın güney batısında bulunan Ocaklar, Balıkesir, Erdek’e bağlı. Erdek merkezine ulaştıktan sonra taksi, toplu taşıma ya da özel araç alternatifleriyle 5 km uzaklıktaki Ocaklar’a ulaşılabilir. Bandırma’ya 18 km mesafedeki Erdek’ten, Ocaklar’a 10 dakikada varılabiliyor. 
– İstanbul’dan Erdek’e ulaşmak için İDO feribotları tercih edilebilir. Yaklaşık 2 saatte Bandırma’ya ulaştıktan sonra buradan kara yolu ile Erdek’e devam edilebilir. 
– İstanbul’dan, Bursa – Balıkesir – Bandırma – Erdek istikameti izlenerek sadece kara yolu ile Erdek’e ulaşmak da mümkün. İstanbul – Erdek arası 373 km. 
– Ankara’dan, Erdek’e, Eskişehir – Bursa – Bandırma – Erdek güzergahı üzerinden ulaşılabilir. Ankara – Erdek arası yaklaşık 510 km. 
– İzmir’den, Erdek’e ulaşmak için Manisa üzerinden Akhisar – Balıkesir – Bandırma – Erdek yolu izlenebilir. İzmir – Erdek arası 294 km. 
erdek ocaklar

Ocaklar Tarihçesi

Kapıdağı’nın en güzel yerine kurulan OCAKLAR’ın tarihi çok eskilere dayanır. Bölgenin ilk sakinleri Misialılar, Frigialılar ve Dolianlar’dır. Bölge daha sonraları Dolianların kralı Kizikos’un adı ile anılmaya başlar. Kral Kizikos kendi adını taşıyan şehri, Hz.İbrahim peygamberden 140 sene sonra kurduğunu tarihçi Eusebius’tan öğrenıyoruz. Şehrin kalıntılarını gezen turistler kral Kizikos’un mezarının olması muhtemel olan tümülüsü de görebilirler. Kral Kizikosun ölümünden sonra Miletoslar ve Persler’in eline geçen bölge M.Ö. 5.yüzyıla kadar İyon isyanlarıyla hırpalanmıştır. Büyük İskender zamanında pasif konumda kalan Kizikos şehri Romalılar zamanında bilhassa Sezar, Augustus ve Tiberus dönemlerinde epey ilgi çekmiştir. 324 yılından 1072 yılına kadar Bizanslıların elinde kalan bölge Selçukluların adil ve hoşgörülü tutumlarıyla kendiliğinden el değiştirmiştir. 1261 yılından itibaren Türk beylikleri bölgede varlığını hisetirmeye başlamıştır. 1303 yılında Katalanlar’ın yarımadaya yaptıkları baskında Karesi Beyliğinden 5000 askerinin öldürülmesi ve Artaki sakinlerine yaptıkları zulüm dönemin kara sayfalarıdır.
1339 yılında Süleyman Şah tarafından feth edilen Kapıdağ Yarımadası Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya geçmesine zemin hazırlamıştır. Daha sonraları Galata kazasına bağlanan Kapıdağ, 1851 de Manisa vilayeti’nin Karesi sancağına, 1870 yılında Erdek kazasına bağlanmıştır. 1928 de Balıkesir ili Erdek ilçesi sınırları içinde kalan Kapıdağ Yarımadası’nın köyleri nin en güzeli olan OCAKLAR Köyü’nün yakın tarihinde de ilginç olaylar olmuştur. Kurtuluş savaşında Narlı Köyünü basmak isteyen, Rum çeteleriyle yapılan şiddetli çarpışmanın izlerini görmek birkaç yıl öncesine kadar mümkündü. Merhum Yavuz Ahmet’in evinin önündeki denizden çıkarılan mermi çekirdekleri bu olaya en güzel delildir. 18 eylül 1922 de Halit Paşa komutasındaki Türk birlikleri Erdek’e girerken, büyük bir telaşla kaçan yerli Rumların yakıp yıktığı yerler arasında, o zamanki ismi Gonia olan OCAKLAR da vardı. İki sene kadar ıssız ve viran kalan OCAKLAR 1924 yılının temmuz ayında 90 aile ile tekrar şenlenir. Mubadele ile Selanik’in Vartikop, Vodina, Karacaova gibi kasabalarından gelen ilk sakinlerin hikayelerini kendilerinden dinlenmesi daha uygun olur. 1929 yılında da Saraybosna ve Bihaç’tan gelenlere daha sonraki yıllarda Romanya, Sivas, Bayburt, Ağrı, Trabzon ve daha bir çok yerden gelenlerde eklenince OCAKLAR’ın çekirdek nüfusu oluşur.
Bugün için söylenecek olan, bir tabiat harikası olan OCAKLAR’ın Türkiye’nin her yerinden gelip yerleşenlerle, belediye Teşkilatı kurulup artık adının OCAKLAR BELDESİ olduğudur.

Kapıdağ Yarım adası'nın en gözde tatil merkezi...

Menü
WeCreativez WhatsApp Support
Lütfen, Konaklamak istediğiniz otelimizi, tarih ve kişi sayınızı (çocuk yaşları ile) yazınız.
👋 Merhaba, otelimiz ve rezervasyon hakkında bilgi verebilirim.
Call Now Button